Computervirussen begrijpen en voorkomen

Als het gaat om bedreigingen voor computers, is het computervirus zeer ernstig. Computervirussen kunnen gevolgen hebben voor vele aspecten van uw computergebruik, en kunnen ook een aantal beveiligingsrisico’s veroorzaken.

Een computervirus is een term die wordt gebruikt om een ​​type software te beschrijven dat schadelijke code op uw computer uitvoert. Er zijn veel soorten computervirussen. Sommige computervirussen zijn ontworpen om advertenties op de getroffen computer weer te geven, sommige stelen informatie die de gebruikers typen, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, en sommige verzenden spam-e-mail en worden gebruikt als bots om andere computersystemen aan te vallen.

Een van de meest voorkomende soorten virussen is het scare-ware-virus, dat verwijst naar een type computervirus dat de computer van de gebruiker vergrendelt en informeert dat de computer is geïnfecteerd. Vervolgens bieden ze de mogelijkheid om hun eigen “antivirussoftware” te kopen, die in veel gevallen de schade die ze hebben aangericht niet eens ongedaan maakt.

Omdat computervirussen zo ernstig zijn en kunnen leiden tot gestolen identiteiten en ander verlies van persoonlijke gegevens, is het erg belangrijk om maatregelen te nemen om deze te voorkomen.

De eerste stap moet bestaan ​​uit het gebruik van antivirussoftware, die een database met bekende bedreigingen gebruikt om de computer en bestanden die in gebruik zijn, evenals downloads te scannen. De meeste antivirussoftware van hoge kwaliteit voert ook een heuristische analyse uit, een speciale controle die is ontworpen om nieuwe bestanden te analyseren, zodat onbekende bedreigingen kunnen worden gedetecteerd.

Het gebruik van alleen een antivirusprogramma zal echter niet altijd virussen voorkomen. Het is erg belangrijk om bewust te zijn van welke websites u bezoekt en welke e-mails u bekijkt. Er is een gezegde dat een computer zo slim is als de persoon erachter en in veel gevallen rekenen virusmakers erop dat ze de gebruiker voor de gek kunnen houden.

Hoe weet je dat je een computervirus hebt?

Het eerste wat u moet doen, is controleren op veelvoorkomende problemen die verband houden met een virusinfectie. Ga naar Start> Instellingen> Configuratiescherm> Beveiligingscentrum of Start> Configuratiescherm> Beveiligingscentrum (voor gebruikers die het klassieke startmenu niet gebruiken). U kunt ook op de Start-knop klikken en “controleer beveiligingsstatus” typen.

Het beveiligingsactiecentrum wordt weergegeven. Zorg ervoor dat onder het gedeelte “Beveiliging” alle opties zijn ingeschakeld en dat de instellingen voor internetbeveiliging “OK” zijn. Als deze instellingen niet Aan of OK zijn, is dat uw eerste indicatie dat uw computer mogelijk is geïnfecteerd. Controleer vervolgens of u momenteel een softwarepakket voor antivirussoftware op uw computer hebt geïnstalleerd of al hebt geïnstalleerd. Klik op het menu Start en begin in het zoekvak de namen van veelgebruikte antivirussoftwareprogramma’s in te typen.

Ga vervolgens naar Start en typ in het zoekvak “MRT”. Er wordt een venster geopend met het label “Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool”. Voer een scan uit met dit Windows-hulpprogramma om te bepalen of u een computervirus heeft of niet. Deze tool is echter niet 100% nauwkeurig. Er zijn enkele virussen die genoeg zeggen om Windows-detectie te vermijden en na een Windows-scan krijgt u het resultaat “Geen kwaadaardige software gedetecteerd” in plaats van de naam van het virus.

Aangezien niet elk Windows-virusdetectietool een actief virus op uw computer kan detecteren, is de beste manier om te bepalen of u een virus heeft, te zoeken naar veelbetekenende tekenen dat u geïnfecteerd bent. Een van die manieren is door de snelheid van uw computer te testen. Veel virussen proberen uw software en de hardware zelf te vertragen. Is uw pc langzamer dan normaal? Duurt het laden of reageren van applicaties lang? Duurt het opstarten van uw systeem lang?

Tips om uzelf te beschermen tegen computervirussen

Computervirussen zijn een veelvoorkomende oorzaak van veel computerproblemen en storingen. Helaas kunnen computervirussen zich heel gemakkelijk verspreiden als uw computer niet goed is beveiligd. En als het onbehandeld blijft, kan een computervirus uw computer in wezen onbruikbaar maken! Het hebben van een virus kan u ook blootstellen aan tal van andere gerelateerde problemen, waaronder identiteitsdiefstal en e-mailhacking. Het is dus natuurlijk buitengewoon belangrijk om uzelf tegen virussen te beschermen.

Maar veel mensen weten niet zeker hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen tegen computervirussen. Er zijn zoveel verschillende antivirusproducten beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om er een te kiezen. Het goede nieuws is dat veel antivirusprogramma’s op dezelfde manier werken – door te voorkomen dat het virus belangrijke systeembestanden op uw computer infecteert. Infectie kan plaatsvinden door simpelweg een geïnfecteerde website te bezoeken of door een bestand te downloaden dat het virus bevat. Het virus wordt vaak “geïsoleerd” op uw computer gehouden, zodat u het virus op elk moment kunt verwijderen zonder risico voor uw systeem.

Dat gezegd hebbende, is het meest kritische aspect van het succesvol gebruiken van een antivirusprogramma het up-to-date houden van de virusdefinities van het programma. Er worden constant nieuwe computervirussen gemaakt, dus het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw systeem wordt beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Een goed antivirusprogramma wordt automatisch bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u deze belangrijke functie niet uitschakelt, anders kunt u uw computer kwetsbaar maken voor nieuwe virusbedreigingen.

In de meeste antivirusprogramma’s kunt u een instelling binnen het programma wijzigen die van invloed is op de tijd elke dag waarop het programma automatisch controleert op nieuwe virusdefinitie-updates, zodat u deze taak kunt wijzigen in een tijd waarin uw computer online. Het heeft geen zin om uw virusdefinities zo in te stellen dat ze elke nacht om 3 uur ‘s nachts worden bijgewerkt als u uw computer’ s nachts altijd uitzet.