Als eigenaar van een website weet je dat je de concurrentie zonder backlinks niet aan kunt. Door aan linkbuilding te werken, bouw je deze waardevolle links van andere websites naar die van jou op en onderhoud je ze. Linkbuilding is een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid, maar het levert tegelijkertijd ook erg veel op. Het is dus zeker de moeite waard om hiermee bezig te gaan. De onderstaande informatie helpt je dan alvast een eindje op weg.

 

Waarom zijn backlinks zo belangrijk?

Je weet wat backlinks zijn, maar waarom wordt hier zoveel waarde aan gehecht? Dat komt doordat de zoekmachines, en dan voornamelijk Google, deze links van andere pagina’s zien als stemmen. Zijn deze stemmen afkomstig van een grote speler in je vakgebied, dan wegen ze zwaarder dan wanneer ze van een kleine blog komen die eigenlijk weinig met je website te maken hebben. Aan backlinks zien de zoekmachines dat je betrouwbaar bent, dat je autoriteit hebt en dat je relevant bent. Ze kijken onder andere naar de onderwerpen van de websites die naar je linken en bepalen zo waar jouw site over gaat.

 

Links verzamelen

Linkbuilding is de methode waarmee je actief backlinks probeert te verzamelen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onmogelijk, maar niets is minder waar.

  • Met link-worthy content nodig je andere sites om te linken naar jouw informatie. Link-worthy content is kwalitatief, uniek, actueel en informatief.
  • Benader een aantal blog-eigenaren die actief zijn in jouw vakgebied. Vraag hen of je een gastenblog mag schrijven en daar dan dus je eigen link aan mag toevoegen.
  • Gebruik een SEO tool om te onderzoeken of de naam van jouw bedrijf misschien ergens genoemd wordt zonder dat daar een link aan gekoppeld is. Vraag de eigenaar van de website dan om een backlink.
  • Gebruik dezelfde SEO tool om te onderzoeken welke backlinks je concurrenten hebben gekregen en of deze misschien links zijn kwijtgeraakt. Ook hier neem je weer contact op met de eigenaar van de website om een backlink te vragen.

 

Linkbuilding onderhouden

Als je eenmaal een aantal backlinks gekregen hebt, zie je dat je posities in de zoekmachine resultaten beginnen te stijgen. Er komen steeds meer links bij, ook al heb je hier niet om gevraagd. Om hier controle over te houden is het belangrijk dat je deze ook onderhoudt. Kijk regelmatig even welke links je erbij gekregen hebt en wat de kwaliteit daarvan is. Onderzoek ook welke links je hebt verloren en probeer te achterhalen waarom. Schrijf wekelijks een x aantal mensen aan om te vragen om een gastenblog. Zorg ervoor dat je toxic backlinks verwijderd met Google Search Console.

 

Linkbuilding uitbesteden

Zoals je ziet is linkbuilding een tijdrovende- en arbeidsintensieve klus. Als je dit uitbesteedt verlies je zelf veel minder tijd en kun je je bezighouden met waar jij goed in bent. Een SEO specialist zal een aantal links voor je verzamelen en je zo op weg helpen. Ook het onderhoud nemen ze je uit handen, mocht je dit willen.