Computervirussen zijn een veelvoorkomende oorzaak van veel computerproblemen en storingen. Helaas kunnen computervirussen zich heel gemakkelijk verspreiden als uw computer niet goed is beveiligd. En als het onbehandeld blijft, kan een computervirus uw computer in wezen onbruikbaar maken! Het hebben van een virus kan u ook blootstellen aan tal van andere gerelateerde problemen, waaronder identiteitsdiefstal en e-mailhacking. Het is dus natuurlijk buitengewoon belangrijk om uzelf tegen virussen te beschermen.

Maar veel mensen weten niet zeker hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen tegen computervirussen. Er zijn zoveel verschillende antivirusproducten beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om er een te kiezen. Het goede nieuws is dat veel antivirusprogramma’s op dezelfde manier werken – door te voorkomen dat het virus belangrijke systeembestanden op uw computer infecteert. Infectie kan plaatsvinden door simpelweg een geïnfecteerde website te bezoeken of door een bestand te downloaden dat het virus bevat. Het virus wordt vaak “geïsoleerd” op uw computer gehouden, zodat u het virus op elk moment kunt verwijderen zonder risico voor uw systeem.

Dat gezegd hebbende, is het meest kritische aspect van het succesvol gebruiken van een antivirusprogramma het up-to-date houden van de virusdefinities van het programma. Er worden constant nieuwe computervirussen gemaakt, dus het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw systeem wordt beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Een goed antivirusprogramma wordt automatisch bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u deze belangrijke functie niet uitschakelt, anders kunt u uw computer kwetsbaar maken voor nieuwe virusbedreigingen.

In de meeste antivirusprogramma’s kunt u een instelling binnen het programma wijzigen die van invloed is op de tijd elke dag waarop het programma automatisch controleert op nieuwe virusdefinitie-updates, zodat u deze taak kunt wijzigen in een tijd waarin uw computer online. Het heeft geen zin om uw virusdefinities zo in te stellen dat ze elke nacht om 3 uur ‘s nachts worden bijgewerkt als u uw computer’ s nachts altijd uitzet.