Het eerste wat u moet doen, is controleren op veelvoorkomende problemen die verband houden met een virusinfectie. Ga naar Start> Instellingen> Configuratiescherm> Beveiligingscentrum of Start> Configuratiescherm> Beveiligingscentrum (voor gebruikers die het klassieke startmenu niet gebruiken). U kunt ook op de Start-knop klikken en “controleer beveiligingsstatus” typen.

Het beveiligingsactiecentrum wordt weergegeven. Zorg ervoor dat onder het gedeelte “Beveiliging” alle opties zijn ingeschakeld en dat de instellingen voor internetbeveiliging “OK” zijn. Als deze instellingen niet Aan of OK zijn, is dat uw eerste indicatie dat uw computer mogelijk is geïnfecteerd. Controleer vervolgens of u momenteel een softwarepakket voor antivirussoftware op uw computer hebt geïnstalleerd of al hebt geïnstalleerd. Klik op het menu Start en begin in het zoekvak de namen van veelgebruikte antivirussoftwareprogramma’s in te typen.

Ga vervolgens naar Start en typ in het zoekvak “MRT”. Er wordt een venster geopend met het label “Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool”. Voer een scan uit met dit Windows-hulpprogramma om te bepalen of u een computervirus heeft of niet. Deze tool is echter niet 100% nauwkeurig. Er zijn enkele virussen die genoeg zeggen om Windows-detectie te vermijden en na een Windows-scan krijgt u het resultaat “Geen kwaadaardige software gedetecteerd” in plaats van de naam van het virus.

Aangezien niet elk Windows-virusdetectietool een actief virus op uw computer kan detecteren, is de beste manier om te bepalen of u een virus heeft, te zoeken naar veelbetekenende tekenen dat u geïnfecteerd bent. Een van die manieren is door de snelheid van uw computer te testen. Veel virussen proberen uw software en de hardware zelf te vertragen. Is uw pc langzamer dan normaal? Duurt het laden of reageren van applicaties lang? Duurt het opstarten van uw systeem lang?